2016-10-03 Martin dale kopásállósági teszt

Martin Dale teszt

MI IS AZ A MARTIN DALE TESZT!

Bútorszövetek kopás állóságát jelölő mértékegység. Erre egy nemzetközileg egységes tesztrendszert fejlesztettek ki. Ezt hívják Martin Dale tesztnek.

Talán hallott már róla, de nem tudta pontosan, hogyan is értelmezze ezeket a mértékegységeket. Most megpróbáljuk érthetővé tenni, hogy miből is áll ez a teszt, illetve a számok mit is takarnak.

Maga az eljárás egyszerű. Megalkottak egy gépet, amibe behelyezik a szövetet és egységes nyomás alatt egy dörzselület körkörös, illetve rezgő mozgásokat végez. A szövet felületén ezer ciklusonként vizsgálják a szövet kopását illetve bolyhosodását.

Ezzel a tesztel egységes mértékben mérhető a kopása a bútorszöveteknek, illetve ezek a ciklusok mutatják meg, hogy milyen is a valós kopásállóság. Sok esetben a laikus azt gondolná, hogy a vastagabb szövet biztos jobban ellen áll a kopásnak, sőt sokszor a tapintás után is az lehet az érzésünk. Azt kell mondjuk, hogy a mai szövetgyártás technológiája ma már ezen túllépet, sok esetben egy vékony, puha tapintású anyag lehet strapabíróbb erősebb, kopásállóbb, mint a vastag durva bútorszövet.

De nézzük a számokat. Tehát a teszt során minden ezer ciklus után, megvizsgálják a szövetet, és ha nem tapasztalnak kopást, tovább fojtatják a „koptatást”. Ezt addig ismétlik még a bútorszöveten meg nem látszódik a kopás első jele, tehát a számok azt a határt mutatják mekkora ciklusnál mutattak kopást a bútorszövet szálain. Ezért minél magasabb számot látunk feltüntetve, annál jobb a szövet minősége annál jobban áll ellen a dörzsölésnek, azaz tovább díszítheti kedvenc bútorunkat.

Akkor nézzük pontosan, mit is jelentenek a martin dale számok (sok esetben csak MD-vel jelölik).

  • 6.000 ciklus – Ez egy alacsony ciklusszám. Ezek a szövetek csak kis igénybevételt bírnak, de sok területen használható (falkárpit, olyan felület, amin nem ülünk például a bútorok külső és hátsó oldala, kerti bútorok, amit szezonális jelleggel használunk vagy dekorációs bútorok, amire nem minden nap ülünk).
  • 15.000 ciklus – Ezt a szövetet kisebb igénybevételű bútorokra ajánljuk, lakossági felhasználásra. Például nappaliba ahol naponta csak egy pát órát tartózkodunk.
  • 20.000 ciklus – Bútorszövet általános minőségű ahol már a napi használatban sem mutat kopást. Alkalmas például: nappali bútorok, fotelek, kanapék kárpitozására.
  • 25.000 ciklus – Bútorszövet erősen igénybe vett lakossági használatának esetén ajánlott, vagy kisebb forgalmú szállodák, panziók bútorai kárpitozására használható fel.
  • 30.000 ciklus – Bútorszövet erősen igénybe vett közületi felhasználására is alkalmas lehet például konferencia termek szállodák bútorzatára.
  • 40.000 ciklus – Bútorszövet átlagosnál magasabb igénybevételű közületi felhasználására ajánlott például ügyfélszolgálatok, nagyobb forgalmú szállodák.

Martin dale test

Vélemény, hozzászólás?